Työnohjaus
Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä.
Työnohjauksen tavoitteena on auttaa siihen osallisena olevia tahoja löytämään uusia näkökulmia, lähestymistapoja ja ratkaisuja työhön, työskentelyprosesseihin ja niistä nouseviin haasteisiin ja tukea osallistuvien työssäjaksamista sekä työn laadukasta tekemistä. Työnohjaus voidaan kohdentaa esimerkiksi työn sisällössä tai organisaatiossa tapahtuvien muutosten käsittelyyn, emotionaalisesti kuormittavan työn sisältöjen purkamiseen tai työroolin vahvistamiseen. (Suomen työnohjaajat ry)
Työelämän vaatimukset ovat tänä päivänä monella alalla korkeat. Työhön
liitetään usein myös odotuksia, jotka eivät aina kohtaa todellisuuden kanssa.
Työelämän kiivas tahti, suorituspaineet, jatkuvat muutokset ja epävarmuus
vaativat työntekijöiltä entistä enemmän joustavuutta, tunneälyä sekä kykyjä
suojata ja ylläpitää omaa työhyvinvointia nopeasti muuttuvissa tilanteissa.
Työnohjauksen avulla on mahdollista vahvistaa yksilöiden ja organisaatioiden suojaavia tekijöitä, jolloin työn merkityksellisyys ja mielekkyys säilyy myös haastavampien aikojen keskellä. Työnohjaaja voi myös tukea yhteisöä löytämään juuri heille oikean tavan käsitellä mahdollisia yhteisössä vallitsevia ristiriitatilanteita. Usein eniten konflikteja aiheuttavat asiat, joille ei vielä ole löytynyt oikeaa aikaa tai tapaa tulla ääneen lausutuiksi. Työnohjaus on parhaimmillaan tila, jossa työyhteisön mahdolliset väärinymmärrykset, erilaiset tulkinnat ja näkemyserot tulevat kohdatuksi ja käsitellyiksi niin, että ilmapiiri puhdistuu ja jokaisen on jatkossa mielekkäämpi toimia yhteisössä.
Yksilötasolla työntekijän saama työnohjaus voi avata uusia näkökulmia, kirkastaa tavoitteita, parantaa työvalmiuksia ja työnlaatua sekä lisätä työntekijän työssä jaksamista ja motivaatiota. Työssään viihtyvät, hyvinvoivat työntekijät ovat motivoituneempia, sitoutuneempia ja tehokkaampia työssään, joka näkyy väistämättä myös työn tuloksissa.
Työnohjaajana olen aktiivinen, avoin ja päämäärätietoinen. Työskentelyn lähtökohtana on aina asiakkaan tai asiakasorganisaation tarpeet, muutostoiveet ja tavoitteet, joiden kuuleminen, selvittäminen ja tarkentaminen on etenkin työskentelyn alkuvaiheessa olennaista. Työnohjaajana haluan kuitenkin kantaa myös vastuuni siitä, että asiakkaan/yhteisön mahdolliset ongelmat ja huolenaiheet eivät saa liian suurta roolia työskentelyssä. Tarvittaessa rajaan keskustelua ja tuon näkyväksi havaitsemani epäkohdat, jos koen niiden toistuvasti haittaavan tavoitteiden suuntaan etenemistä. Työskentelyssä pyrin aina kannattelemaan keskustelua niin, että myös tunnepitoisten teemojen käsittely mahdollistuu jokaiselle mahdollisimman turvallisella tavalla.
Työnohjauksen täydennyskoulutuksena olen käynyt Työnohjaajana perhehoidon kentällä -koulutuksen sekä Toiminnalliset ja oivalluttavat menetelmän työnohjauksessa -koulutuksen.
Työnohjausprosessi
Työnohjaus toteutetaan pääsääntöisesti 3-4 viikon välein. Prosessin pituus vaihtelee yksittäisestä tapaamisesta pidempään, jopa vuosia kestävään yhteistyöhön. Työnohjauksen eri muotoja ovat:
- Yksilötyönohjaus
- Ryhmätyönohjaus
- Työyhteisön työnohjaus
- Esihenkilöiden työnohjaus
- Kriisityönohjaus
Toteutan työnohjausta etänä, Suonenjoella tai asiakkaan tiloissa, jolloin mahdolliset matkakulut lisätään hintaan.
Ennen työnohjauksen aloitusta:
- Tehdään yhdessä tilaajan kanssa tarvekartoitus (etänä tai Suonenjoen toimipisteessä), jossa pohditaan mm. tilaajan tarpeita, työskentelyn tavoitteita, yhteisiä toimintatapoja, prosessin kestoa ja tapaamisten tiheyttä. Tarvekartoitus antaa myös tilaajalle mahdollisuuden kuulostella, vastaako kyseisen työnohjaajan persoona ja työote tilaajan toiveita ja tarpeita.
- Laaditaan sopimus, jossa sovitaan hinnan, mahdollisten matkakulujen ja laskutuksen ohella mm. työnohjauksen kesto ja tapaamisten määrä, työnohjauksessa käytettävät menetelmät, sekä työnohjauksen tavoitteet ja arviointi. Työnohjaussopimuksessa määritellään myös menettelytapa tilanteessa, jossa ohjaaja tai ohjattava haluavat keskeyttää työnohjauksen ennen sopimukseen kirjattua päättymispäivää.